Pirtti

TERVETULOA SEURATALO SUNILAN PIRTIN SIVULLE!


Seuratalo Sunilan Pirtti on Sunilan Sisu ry:n toiminnan keskus, joka sijaitsee Kotkan Karhulassa, Sunilan kaupunginosassa osoitteessa Kuitukatu 4, 48900 Kotka.

Yli satavuotias talo on usein muodostanut keskeisen toimipisteen koko Sunilan toiminnoille. Historian menneisyydestä löytyy useita tarinoita Pirtin merkityksestä alueen hyvinvoinnille, eikä kaikkea tässä yhteydessä pystytä millään dokumentoimaan.

Kuten aiemmasta tekstistä on todettavissa, vuonna 1901 rakennettu talo tunnettiin ensin palokunnantalon nimellä, josta se muodostui 1930-luvulla Pirtiksi. Talon ”uutta tulemista” korosti Alvar Aallon kädenjälki, sillä rakennusta laajennettiin tietoisesti vastaamaan urheiluelämän voimistuvia tarpeita. Talo oli sittemmin yhtiön omistuksessa yli sadan vuoden ajan, kunnes vuonna 2003 Sisu hankki rakennuksen omistukseensa.

Reilut sata vuotta sitten talossa oli paitsi suuri sali, myös ravintolasiipi buffetteineen sekä kaksi pientä asuintarkoitukseen rakennettua huonetta. Nykyisen näyttämön paikalla oli leivintupa.

Henkisessä elämässä ovat aina korostuneet Pirtillä pidetyt häät ja iltamat. Iltamissa oli tarjolla musiikkiesityksiä ja jo vuosisadan alkupuolella salissa harjoitteli Sunilan sekakuoro opettaja Joona Kontulan johdolla. Samoin palopäällikkö Emil Selinin johtama Sunilan soittokunta harjoitteli salissa. Molemmat pitivät taloa harjoituspaikkanaan aina 1930-luvulle asti.

Sitten Sunilan uudelleen syntymisen myötä soittokunta koki uuden tulemisensa ennen sotia, joten rakennuksen merkitys paikkakunnan musiikkiharrasteille oli valtava. Soittokuntaharjoituksia Pirtillä oli 1960-luvulle saakka, joskin ajoittain soitot kokivat muutamien vuosien taukoja. Musiikillisissa harrasteissa korostui myös pianonsoitto, jossa opettaja Antti Heinonen ohjasi 1960-luvulla alueen nuorisoa kulttuurisen sivistyksen pariin.

Talo on toiminut myös paikallisten näytelmäkerhojen tukikohtana. Jo ennen sotia Kotkan Näyttämö vieraili esityksen puitteissa talolla. Sotien jälkeen lukeutui vieraileviin teatteriryhmiin muun muassa Kymin Työväen Yhteisteatteri. Väitetään, että näyttämöllä olisi käynyt myös itse Tauno Palo.

Muusta talon käyttäjäkunnasta voi mainita 1940-luvulla toimineen shakkikerhon ja 1950-luvulla viikoittain kokoontuneen lausunta- ja näytelmäpiirin. Varsin aktiivista käyttäjäkuntaa edustivat myös Sunilan martat, jotka pitivät talossa suurimmat yleisöjuhlansa aina sota-ajalta 1960-luvun alkupuolelle.

Pirtin omistavan tahon, Sunilan Oy:n, toiminnassa talolla on järjestetty monenmoista. Talo oli keskipisteenä vuoden 1963 toukokuussa Sunilan Oy:n pitäessä 25-vuotisjuhlansa Pirtin edustalla. Myös palomieskurssit, ensiapukurssit, yhtiön eläkeläisten joulujuhlat ja monet muut asia- ja juhlatilaisuudet on vietetty Pirtillä. Suositut äitienpäiväjuhlat on parhaimmillaan jouduttu pitämään kahdessa vuorossa väenpaljouden johdosta.

Urheilullisessa toiminnassa yhtiön eri ”löysit” ovat runsain mitoin löytäneet paikalle ja pelanneet lentopalloa Pirtin salissa.

Sisulle Pirtti on tarjonnut seuratoiminnan keskeisen paikan. Seuratoiminnalle tärkeä harjoitus- ja kokoontumistila on pyritty pitämään remontein kunnossa. Suurempia remontteja on tehty vuosina 1969 ja 1981. Jälkimmäinen remontti kohdistui salin seinien eritykseen, sillä samoihin aikoihin oli havaittu painonnostoharjoitusten varistavan sahajauhoa ja pölyä toistuvasti Sisun huoneeseen.

Vanhan rakennuksen kunto heikkeni ajan saatossa. Vuonna 1991 yhtiö ilmoitti lopettavansa talon lämmityksen ja samalla Sisun vastuulle jäi lumityöt ja vastaavat huoltotoimet. Vuosikymmenen aikana talon rapistumista ei saatu pysäytettyä. Sisun johtokunnassa todettiin vuonna 2001 yksiselitteisesti Pirtin huono kunto. Tilanne oli jotakuinkin surkea, sillä samalla määriteltiin, että mikäli rakennuksen kunto heikkenee edelleen, ei sen käyttöä voi jatkaa.

Talon siirtyminen Sisun omistukseen johti suuriin korjaus- ja restaurointihankkeisiin. Johtoryhmä, johon kuuluivat Sisusta seuran puheenjohtaja Lasse Mustonen ja Martti Laisi sekä seuran hallituksessa avustavina henkilöinä toimineet Unto Oksanen ja Ilkka Laasonen, aloitti vuonna 2003 määrätietoisen projektin rakennuksen kunnostamiseksi.

Taloa on vuosina 2003–2008 remontoitu kauttaaltaan asiantuntija- ja virkamiestahojen (museoviraston edustajat sekä arkkitehdit) johdolla. Urheilusiiven saniteettitilat, katto, ulkoseinien laudoitus, keittiö, eteishalli ja sali on uusittu kolmessa eri korjausvaiheessa.

Remontin kustannukset on hoidettu rahoituskertymällä, jota Sunilan Sisun Tuki ry, Kotiseutuliitto ja muut rakennushistoriaa tukevat yhdistykset, Kotkan kaupunki sekä Etelä-Suomen lääninhallitus (Veikkaus) ovat seuralle myöntäneet.